Öpke Döpke Reubesöpke

Historie

Jaarlijks, al sinds 1988, traditioneel de eerste zondag van september, organiseren de leden van onze buurtvereniging onze culinaire wandeling.
Een wandeling met afstanden naar keuze tussen 4 en 12 km. met tussenstops om te genieten van onze streekgerechten of zoals u wilt Oud-Limburgse gerechten. Zeldzame flora, prachtige panorama’s, een brokje historie, ja zelfs een wijngaard biedt deze bijzondere wandeling van streekgerecht naar gerstenat. Limburg anders dan anders. Maar wel Limburg op z’n mooist! De bekende, helaas overleden, culinair journalist van het Limburgs Dagblad, Nino Tomadesso, schreef in 1988 in zijn krant:
“Öpke Döpke Reube-Söpke, Öpke Döpke Knol”. Het is beslist geen kinderspel, maar een antwoord op de zgn. mayonaise-cultuur, die vooral jongeren aanhangt.
Een hommage aan grootmoeders keuken met simpele gerechten die niet genoeg in ere gehouden kan worden. Want ze behoren tot het volkse patrimonium, tot een erfgoed waarin de moderne kookkunst haar wortels vindt. Ze vormen mede de rijkdom van de streek. Ze zijn bovendien toeristisch van belang. In restaurants in het buitenland, van welk niveau dan ook, worden ze met succes gehandhaafd.
In Limburg gaat men over het algemeen niet verder dan konijn op Limburgse wijze, wel of niet met zwarte pruimen, om het daar dan maar bij te laten. Het lijkt soms wel of men zich voor deze eenvoudige gerechten schaamt. Daarom is het “wandelend maal” in Wijlre zo bijzonder. Het valt te hopen dat nog vele voorstellingen zullen volgen, aldus Nino.
Dat dit zo ook zou geschieden, was voor de organiserende buurtvereniging dan ook een grote verrassing.
De organisatie hoopt zo ook een bijdrage geleverd te hebben aan de populariteit van oude gerechten.

Öpke Döpke vindt (traditioneel) plaats op de 1e zondag in september.